Historien om Günter Mehrens

Publicerad 18 juni 2011 kl. 04:00 Helsingborgs Dagblad

En av de största begravningarna hittills i Viken var jordfästningen av en av nazitysklands krigshjältar, Günter Mehrens, sommaren 1940. Historikern Stig Ewaldson har forskat kring gravstenen som sticker ut på Nya kyrkogården i Viken.

 

Begravningen av Günter Mehrens är fortfarande en av Vikens största. Svensk militär medverkade, liksom tysk konsulatpersonal och många nyfikna. Kistan sveptes in i tyska hakkorsflaggan och en av blomsterkransarna skickades av flygvapenchefen Hermann Göring.

Den tyske sjöofficeren Günter Mehrens blev blott 23 år. En sommardag 1940 spolades han i land i Viken efter att troligen skjutits ned av brittiska sjöstridskrafter.

   
 

Kapet som gjorde Günter Mehrens till en krigshjälte hemma i Tyskland. Under våren 1940 lyckades han beslagta en hel brittisk ubåt och tvingade besättningen att åka till tyskockuperade Danmark.

VIKEN “Tysk flygare ilandfluten invid Viken” var rubriken på den korta notisen i HD den 23 augusti 1940. Dagen innan hade flanörer påträffat ett lik som spolats upp 400 meter från Vikens hamn. Han var klädd i tysk flygutrustning och i fickorna fann man id-handlingarna som var utfärdade för en 23-årig marinofficer. Efter kontakt med tyska myndigheter framkom det att det handlade om löjtnanten Günter Mehrens i tyska flottan. Tysken begravdes senare under militära hedersbetygelser på Nya kyrkogården där kistan var insvept i den tyska flaggan med hakkorset. Gravstenen sticker ut än i dag på kyrkogården och det fick historikern och Vikenbon Stig Ewaldson att börja göra efterforskningar.

Än i dag är begravningen av Günter Mehrens en av Vikens största jordfästningar. Han följdes till sista vilan av en hedersvakt från svenska flygvapnet och armén samt representanter från tyska konsulatet i Helsingborg och en musikkår. Det var också enormt många bybor som följde sorgetåget. Vid kistan lades en stor blomsterkrans som skickats från flygvapenchefen Hermann Göring, säger Stig Ewaldson.

Att svenska försvaret, som stod neutralt, medverkade vid en begravning av en tysk krigshjälte verkade inte ha fått någon att höja på ögonbrynet vid denna tidpunkt. Man får minnas att detta var sommaren 1940 och tyskarna precis gått in i Danmark och Norge. I Viken fanns det för övrigt, liksom i övriga delar av landet, en hel del folk med nazisympatier. Många trodde att vi i Sverige stod på tur för en tysk ockupation, säger Stig Ewaldson.

Günter Mehrens var trots sin ungdom redan en krigshjälte. Några månader före sin död hade han med sitt sjöflygplan bombat en redan skadad brittisk ubåt som fanns i ytläge utanför Jylland. Mehrens tog den brittiske ubåtskaptenen till fånga och tvingade besättningen att styra till tyskockuperade Danmark. För detta mottogs han som en hjälte hemma i Tyskland och fick järnkorset för sin insats. Den brittiske ubåtskaptenen åtalades sedan efter kriget för att ha övergivit sitt skepp vilket var första gången i Royal Navys historia, säger Stig Ewaldson.

Ingen vet exakt var och hur den unge tyske sjöflygaren sköts ned. Den troligaste förklaringen är att Günter Mehrens mötte sitt öde i kontakt med brittiska sjöstridskrafter strax utanför danska ön Anholt. Det finns också en teori att han sköts ned av svenskt luftvärn. Kroppen var illa åtgången när han spolades iland och förmodligen hade han legat i vattnet i flera månader. Vid den här tiden var det inte heller vanligt att tyskarna skickade hem sina döda soldater till Tyskland utan de begravdes på plats, säger Stig Ewaldson.

Han har under det dryga halvåret som han gjort sina efterforskningar hittat flera släktingar till Günter Mehrens, både i Tyskland och i Sverige. De har hjälpt till med både bilder och fakta. Bland annat bor Günter Mehrens systerdotter i Elmshorn och hans kusin i Varberg. Hans syster skötte under många år graven här i Viken och hade kontakt med tidigare kyrkvaktmästare här.

Men Stig Ewaldson har haft svårt att få äldre Vikenbor att tala om begravningen. Många jag har pratat med verkar ha förträngt den här begravningen helt och hållet trots att det var ett enormt pådrag i Viken. Troligen finns det fortfarande lite känslor av skam kvar inför Sveriges undfallenhet för tyskarna i början av andra världskriget.

Dessutom har han under granskningen fått sympatier för den unge tysken. Han blev bara ännu ett offer för den nazistiska regimen. Jag är övertygad om att han säkert ville bilda familj och leva i fred men han hade inget val när Hitler startade världskriget.

Det finns också tankar på att göra en utställning kring Günter Mehrens i samarbete med Beredskapsmuséet men detta projekt är fortfarande på idéstadiet.

Planet som Günter Mehrens flög var en Arado Ar 196. Troligtvis sköts han ner av britterna utanför den danska ön Anholt sommaren 1940.
Copyright © SFF